Voorstellingen


Naar aanleiding van het onderzoek naar Heksen voor het kinderboek Juffrouw Hendriks zijn er twee voorstellingen ontwikkeld in samenwerking met museum De Heksenwaag: ‘Antje de Sprookjesheks’ en ‘750 jaar Heks’. De in totaal 100 voorstellingen zijn gestart op zaterdag 11 april 2015 en op zaterdag 18 juni 2016 feestelijk afgesloten met een gemiddelde waardering van een 8,7.

De voorstellingen kunnen op school/locatie worden gegeven of in overleg met museum de Heksenwaag in de Heksenwaag.
‘750 jaar heks’ is uitstekend te combineren met het thema ‘pesten’. Beide voorstellingen duren 45 minuten.
U kunt hiervoor contact opnemen via het contactformulier.

De kindervoorstelling Antje de Sprookjesheks is voor kinderen van ca. 4 tot 8 jaar.
Antje wil graag een sprookjesheks zijn, omdat ze dan kan vliegen op een bezemsteel. 750 jaar geleden geloofden de mensen echt dat er heksen op bezems rondvlogen! Na de voorstelling mogen de kinderen Antje wegen om te kijken of ze echt niet licht genoeg is om te kunnen vliegen. 

De voorstelling 750 jaar Heks is voor iedereen van 9-99 jaar die nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de heks. Je wordt meegenomen op een reis door de tijd: van 1265 tot nu, met de middeleeuwse kruidenvrouw, de heksenvervolger Institoris, een jonge vrouw die gewogen wordt door de waagmeester en de heks uit de sprookjes, die graag het stokje wil doorgeven aan…?

Schoolvoorstellingen in museum De Heksenwaag. Overige voorstellingen zie www.schipperangelique.nl 

De Heksenwaag is beroemd geworden, omdat mensen die van hekserij beschuldigd werden hier eerlijk werden gewogen en daardoor niet als heks werden verbrand. Op de historische waag uit 1482 kun je je nog steeds laten wegen en krijg je een certificaat met jouw gewicht!


Korte videoimpressie door Martijn de Wit

Deze twee voorstellingen zijn een project Stichting Hollands Boegbeeld in samenwerking met museum De Heksenwaag in Oudewater (nabij Gouda/Woerden) en mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, KFHeinfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds en Janivostichting. De voorstellingen zijn uitstekend te combineren met het thema pesten. Toen was de heks de zondebok, wie is dat nu? In de Heksenwaag werd eerlijk gewogen. Hoe eerlijk gaan we nu met elkaar om?