Brederode

Op zoek naar de geschiedenis van het Kasteel en de 18 Heren van Brederode wilde ik ook graag naar de plekken toe: samen met Rob Kortekaas (meester Langeworst). Hieronder vind je enkele foto’s van waar we zijn geweest. Misschien steken we jou ook aan om te gaan ‘tijdreizen’. Veel plezier!

Hartelijke groet van de schrijfster, Angelique Schipper (juffrouw Hendriks)

Hier begon onze geschiedenisreis. Op de Ruïne van Brederode als beheerders. In de beheerderswoning met de boekenkast vol boeken over Brederode. Zie de Facebookpagina om te zien wat er allemaal georganiseerd wordt op de Ruïne!

1. Stamvader Dirk van Teylingen (ca. 1180-1236) was de jongere zoon van de Heer van Teylingen. Dirk werd op kasteel Teylingen geboren, waar eeuwen later Gravin Jacoba van Beieren gewoond heeft en haar laatste adem heeft uitgeblazen. Wil je de kasteelruïne bezoeken? Kijk dan op Kasteelruïne Teylingen.

2. Willem van Brederode (ca. 1226-1285) is de bouwer van het vierkante Kasteel Brederode, dankzij het geld van zijn vrouw Hillegonda van Voorne. Zij werden begraven in de Engelmunduskerk, een van de oudste kerken in Nederland en Hollands oudste kerk. Je kunt daar de grafzerk bekijken van Willem en Hillegonda. Kijk op Engelmunduskerk. In 1967 zijn hun botten opgegraven en in opdracht van de Provincie Zuid-Holland gereconstrueerd. Je kunt Willem en Hillegonde en hun skeletten bekijken in het provinciaal museum Huis van Hilde.

3. Dirk II de Goede (1252-1318)
De jachthoeve Aelbertsberg van Graaf Willem II stond vlakbij Kasteel Brederode in Bloemendaal. Het wordt zelfs het eerste machtscentrum van de Graven van Holland genoemd. Dirk II van Brederode was zijn rechterhand. De jachthoeve is helaas verdwenen, maar dankzij Stichting Bloemendaal vind je op die plek nog een plaquette. Rob en mijn zoon Jaco (in middeleeuwse kleding) waren bij de opening!

4. Hendrik van Brederode (ca. 1305-1345) ging met Graaf Willem IV op oorlogspad naar Friesland. Vlakbij Stavoren vind je het Rode Klif. Daar hebben Rob en ik gestaan en uitgekeken over het IJsselmeer, toen Zuiderzee, waar de oorlogsvloot aan kwam varen.

5. Dirk III van Brederode (1308-1377) was getrouwd met Beatrix van Valkenburg. Dankzij haar kon hij zijn wapen met de leeuw met barensteel kwartieren (in vieren delen) in twee leeuwen met een barensteel én twee leeuwen zonder balk, wat hij het allerliefste wilde. Kasteel Valkenburg behoort nu samen met de Ruïne van Brederode tot de twee grootste kasteelruïnes in Nederland. Hier is ook de Fluweelengrot met alle mooie muurschilderingen.

6. Reinoud van Brederode (ca. 1336-1390)
Op ons verlanglijstje staat nog de oude kerk in Castricum te bezoeken waar Heer Reinoud een veilig onderkomen vond na de hinderlaag.

7. Jan van Brederode (ca. 1372-1415)
Op ons wensenlijstje staan nog:

  • Het Dominicanenklooster bij Wijk bij Duurstede waar Johanna van Abcoude heeft gezeten
  • Sint-Jansbergklooster in Zelem (België) waar Jan van Brederode heeft gezeten
  • Eiland Lough Derg van de Pelgrimstocht naar Ierland
  • Museum Azincourt Frankrijk waar Jan is omgekomen. Wel hebben we de film gezien waar de Slag bij Azincourt in voorkomt: The King.

8. Walraven van Brederode (ca. 1375-1417) en zijn broer Willem (ca. 1378-1451)

Walraven van Brederode trouwde met Johanna van Vianen. Zo kwam Kasteel Batestein in Vianen dat een vrijstaat was in hun bezit. De Hofpoort is een overblijfsel van het kasteel. Het kasteel is door een brand volledig verdwenen, maar Vianen heeft gelukkig nog steeds een middeleeuws uiterlijk. Kijk op Vrijstad Vianen.


9. Reinoud II van Brederode (1415-1473) trouwde met Yolande de Lalaing (ca. 1422-1497). Hij bouwde Kasteel Brederode half op als weduwegoed. Na zijn dood is Yolande komen te wonen, nadat Kasteel Batestein in bezit was genomen door haar neef Reinier. Op ons verlanglijstje staat het bezoeken van het ouderlijk Kasteel de Lalaing in België.

10. Walraven II van Brederode (1462-1531)

11. Reinoud III van Brederode (1492-1556)
Zijn schilderij (geportretteerd door Jan van Scorel) hangt in het Rijksmuseum Amsterdam. Dit is het schilderij dat Per Heeremans (9 jaar) heeft nagetekend in het boek van Juffrouw Hendriks, De vloek van de Ruïne van Brederode.

12. Hendrik II van Brederode, De Grote Geus (1531-1568)
Hendrik II van Brederode groeide op met Prins Willem van Oranje aan het Hof in Brussel: het Coudenbergpaleis. Boven de grond is het Hof verdwenen, maar onder de grond zijn de geweldige gewelven te bezoeken.

Na het aanbieden van het Smeekschrift in 1566 stierf Hendrik in 1568. Zijn vrouw Amalia van Neuenahr, Gravin van Alpen, heeft hem laten begraven in  de Evangelische Kerk te Alpen.

13. Reinoud IV van Brederode (1520-1584)

14. Walraven III van Brederode (1547-1614)
We zijn Walraven III, Ambassadeur van Schotland, gevolgd naar zijn bezoek aan Kasteel Stirling in Schotland waar hij de doop van Prins Henry bijwoonde en hem twee gouden bekers bracht, die helaas zijn omgesmolten. Hier zitten we prinsheerlijk in De Grote Hal.

15. Walraven IV van Brederode (ca. 1596-1620)

16. Johan Wolfert van Brederode (1599-1655)
Johan Wolfert van Brederode was de rijkste en machtigste Brederode. Opperbevelhebber van het Staatse Leger en zwager van de Prins van Oranje, omdat hij met Louise van Solms trouwde. Kasteel Brederode was toen al een ruïne. Het familiekasteel was nog steeds Batestijn, maar daarnaast had hij ook een zeer riante woning in Den Haag: het Hof van Brederode, waar nu de Koninklijke Schouwburg Den Haag staat. Daar treed ik met Prinsjesdag op voor ProDemos. ProDemos organiseert ook interessante rondleidingen rond het Binnenhof: ons huidige Regeringscentrum.

17. Hendrik III van Brederode (1638-1657)

18. Wolfert van Brederode (1649-1979)
Wolfert werd de laatste Heer van Brederode. Hij stierf kinderloos op zijn 29e jaar. Hij werd bijgezet in het familiegraf in de Grote Kerk van Vianen. Eén van de mooiste grafmonumenten in Nederland met het skelet eronder! De Ruïne van Brederode verviel aan de Staat. Nu is Monumentenbezit de eigenaar die voor ongeveer 30 monumenten zorgt. Stichting Heerlijkheid Brederode is de huurder en Rob Kortekaas en ik zijn sinds 2017 de beheerders die voor de Ruïne zorgen samen met vele vrijwilligers.